Böbrek yetmezliği, böbreğin görevini yerine getirememesi ile oluşan bir hastalıktır. Böbreklerin birkaç görevi vardır ve bu görevlerden en önemlisi vücutta bulunan toksinlerin atılmasına yardımcı olmaktır. Ayrıca böbrekler kanı filtreler ve fazla suyu ve atık ürünleri de devamlı olarak vücuttan temizler. Vücuttaki fazla vücut sıvısı ve atık ürünler idrar ile dışarı atılır. Böbrek yetmezliği ve diyaliz hakkında detaylı bilgi https://bogazicidiyaliz.com.tr/istanbul-diyaliz-merkezi/ adresinde yer alıyor.
Böbrek yetmezliği bir anda oluşmaz. Kademeli olarak zaman içinde yaşanan bir durumdur. Altında yatan nedene bağlı olarak gün geçtikçe ilerleyen hastalık, böbreklerin fonksiyon kaybı sonunda böbrekleri tamamen çalışmaz bir duruma getirir.
Kronik Böbrek Yetmezliğinin Belirtileri Nelerdir
Kronik böbrek yetmezliği genel olarak erken evrelerde sessiz bir şekilde ilerler ve bir belirti göstermez. Belirtiler genel olarak böbreklerin fonksiyonlarını kaybetmeye başladığında yani ileri evrelerde ortaya çıkar. Ayrıca belirtiler her hastada aynı şekilde ortaya çıkmayabilir. Kliniğimizin adresinden böbrek yetmezliği hakkında bilgi almak mümkün.
Farklı hastalıklarla da karıştırılan bazı kronik böbrek yetmezliği belirtileri,
- Yorgunluk ve halsizlik
- Mide bulantısı ve kusma
- Konsantrasyon bozukluğu ve dikkat dağılması
- Vücutta biriken fazla sıvının atılmamasına bağlı olarak ayaklarda oluşan şişlikler
- İştah kaybı
- Uyku problemleri ve özellikle de sabahları gözlerde şişlik
- İdrar miktarında değişiklik olması ve gece sık sık idrara çıkma
- Özellikle gece saatleri kas seğirmesi ve krampları
- Ayak ve ayak bileklerinde şişlik
- Kalıcı kaşıntı ve ciltte kuruluk
- Fazla sıvının kalp etrafında birikmesi ile göğüste oluşan ağrı
- Fazla sıvının akciğerde birikmesi ile nefes darlığı
- Hipertansiyon
- Baş ağrısı
- Erkeklerde ereksiyon sıkıntıları
şeklinde sıralanır.
Kronik Böbrek Yetmezliğinin Nedenleri
Kronik böbrek yetmezliğinin neden ortaya çıktığı değişebilmektedir. Kronik böbrek yetmezliği önlenebilen nedenlere bağlı olarak ortaya çıktığı gibi farklı hastalıklardan kaynaklı olarak da ortaya çıkabilir. Kliğimizin adresinde böbrek hastalığı hakkında bilgi alabilir, gerekli durumlarda uzman kadrolar tarafından tetkikler ve muayene yaptırabilirsiniz.
Diyabet, kronik böbrek yetmezliği hastalığının en sık nedenidir. Yüksek kan şekeri seviyesi böbreklerde bulunan filtrelere zarar verir ve böbrek yetmezliğini tetikler.
Hipertansiyon, halk arasında yüksek tansiyon olarak bilinen bu hastalık, kalp – damar hastalıkları ve inmenin sebebi olarak bilindiği gibi böbrekleri etkilemesi ile de bilinir. Yüksek tansiyon zaman içinde böbreklerde bulunan küçük kan damarlarını zorlar ve böbreklerin düzgün çalışmasını durdurur.
İnterstisyel nefrit denilen böbrek kanalı ve çevresindeki yapının iltihaplanması kronik böbrek yetmezliğine neden olur.
Prostat ve benzeri idrar yollarını tıkayan hastalıklar da böbrek yetmezliğine yol açar. İyi huylu prostat, prostat kanseri, mesane kanseri, böbrek taşları, enfeksiyonlar, idrar yolundaki kan pıhtısı gibi idrar yolunu tıkayan sorunlar böbrekte sıkıntıları da beraberinde getirir.
Kronik Böbrek Yetmezliği Teşhisi
Kronik böbrek yetmezliği, diyaliz gibi konular hakkında bilgi almak isteyen kişiler kliniğimize ait olan sitede aradıkları tüm sorulara yanıt buluyor. Ciddi bir hastalık olan böbrek hastalığı, tedavisi için son teknolojiyi ve alanında uzman kişileri gerektiriyor. Hastalığın olumsuz etkilerinden kurtulmak isteyen kişiler en iyi klinik ya da hastanede tedavi arıyor.
Böbrek yetmezliği teşhis edilirken ilk adım nefroloji doktoru muayenesidir. Doktor, hastalığa neden olabilecek durumları inceleyerek gerektiğinde ek tetkikler ister. Kan testleri, idrar testleri, idrar hacminin ölçümü, görüntüleme yöntemleri, biyopsi gibi tetkikler incelenerek hastalık hakkında bilgi elde edilir. Hastalığın tanısı konulduktan sonra ise kalıcı olan bu hasarların hangi adımlar izlenerek tedavi edileceğine karar verilir. Tedavi, hastanın yaşam kalitesini olumlu etkiler.